To kute czy nie kute - dylematy miłośników doładowania ;)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MoFoSN
    Drive
    • 2009
    • 47

To kute czy nie kute - dylematy miłośników doładowania ;)

Gdzieś było oficjalne info, że do Toura pójdzie 2.0 TDI 110 KM, ale w związku z tym że nie będzie miał DPF-a, nie będzie oferowany na rynkach UE. Włożenie do Toura silnika diesla z OII FL, mijało by się z celem, oraz stanowiło wewnętrzną konkurencję, a chyba nie o to chodzi Skodzie.
  • tomil
    L&K
    S_OCP Member
    • 2008
    • 1179

rijswijker, myślę że lepiej byłoby założyć dziękczynny temat w Off-Topie. Ale dla Roberta.

chodzi mi o to, że nie mam cisnienia, bo tak jest git.
    no to daję czas do najbliższej wiosny (znaczy 2011 r.) i jakieś pomysły się pojawią.

Po co swap- wtryski, tłoki, korby (kute rzecz jasna) wery big T i będzie dobrze. Aaa i może skrzynia 6G z Golfa V :diabelski_usmiech.
    It doesn't matter what we're losing
    It only matters what we're going to find!

Komentarz

• rss
      L&K
      • 2009
      • 1098

Zamieszczone przez tomil
      korby (kute rzecz jasna)
      nie chce sie czepiac, ale we wspolczesnych silnikach wszystkie korby sa kute...
      kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• tomil
        L&K
        S_OCP Member
        • 2008
        • 1179

Zamieszczone przez rss
        Jesteś pewien, że nie odlew :?:
        It doesn't matter what we're losing
        It only matters what we're going to find!

Komentarz

• rss
          L&K
          • 2009
          • 1098

Zamieszczone przez tomil
          Zamieszczone przez rss
          tak. korba ma nieskomplikowany ksztalt, proces technologiczny jest prosty, tani i zapewnia wieksze wlasnosci mechaniczne niz odlew. (albo w druga strone - mniej materialu zeby dane wlasnosci uzyskac ....)

Zamieszczone przez rob555
          Generalnie im nowsze auto tym wieksza kupa jesli chodzi o zapas dla tuningu.
          efekt 'weight reduction' a przede wszystkim 'cost reduction' nad ktorym pracuja w kazdej fabryce....
          po prostu zmniejszaja margines bezpieczenstwa...

Komentarz

• misiekwaw
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 7715
            • Ford

Zamieszczone przez rss
            Zamieszczone przez tomil
            Zamieszczone przez rss
            tak. korba ma nieskomplikowany ksztalt, proces technologiczny jest prosty, tani i zapewnia wieksze wlasnosci mechaniczne niz odlew. (albo w druga strone - mniej materialu zeby dane wlasnosci uzyskac ....)
            przykro mi ale się mylisz :roll: nie w swoich wywodach tylko w przekonaniu że we współczesnych silnikach wszystkie korby są kute

Być może i sa kute ale za słabo bo w przypadku osiągania pewnych wartości mocy i momentu należy je poprostu wymienić :szeroki_usmiech
            Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
            http://www.disi-tune.pl
            Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
            Był WRX
            Była Octa

Komentarz

• rss
              L&K
              • 2009
              • 1098

Zamieszczone przez MisiekWAW
              Zamieszczone przez rss
              Zamieszczone przez tomil
              Zamieszczone przez rss
              przykro mi ale się mylisz :roll: nie w swoich wywodach tylko w przekonaniu że we współczesnych silnikach wszystkie korby są kute

Być może i sa kute ale za słabo bo w przypadku osiągania pewnych wartości mocy i momentu należy je poprostu wymienić :szeroki_usmiech
              widze ze sam nie masz pewnosci czy sa kute czy nie, natomiast masz absolutna pewnosc ze ja sie myle ..... coz .... :wink:

nie ma czegos takiego jak 'za slabo kute' bo gwaratuje Ci ze sa odkute tak jak trzeba.
              oczywiscie do danej - jak sam piszesz - mocy i momentu, co nie zmienia faktu ze sa kute. :wink:

gdybys zadal sobie troche trudu i siegnal chociazby do ogolnodostepnych informacji wiedzialbys. nawet 'ksiazka' Cedrycha mowi jasno ze 'sa to odkuwki ze specjalnej stali'.
              i zareczam Ci ze nie jest to odkrycie Ameryki (no, chyba ze Cedrych tez sie myli... :roll: )

slusznie zauwazyles ze przy pewnych grubszych modyfukacjach nalezy je wymienic, ale
              na wykonane (odkute) z materialu o wiekszej wytrzymalosci (drozszego w zakupie i obrobce) lub materialu dodatkowo obrabianego (hartowanie, obrobka powierzchni - znowu koszt). jak chcesz to moge Ci kiedys poopowiadac na wtorkowym spocie wiecej na ten temat.

konkludujac - nie wiem czy te nieszczesne 'korby wymieniane na kute' to czyjs skrot myslowy czy radosna tworczosc, ale nei jest to stwierdzenie prawdziwe i sensowne, chociaz powtarzane dosc czesto

jesli juz mowimy o wymianie, to tylko wymiana na 'mocniejsze' albo 'aftermarketowe'

pozdrawiam

Komentarz

• misiekwaw
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 7715
                • Ford

No tak, z cedrychem nie ma co dyskutować :wink: Celem mojego postu było zwrócenie uwagi na fakt, że seryjne korby nie są niezniszczalne a większość ludzi tak traktuje korby o których mówi się że są kute. Mozna się srogo zawieść i to tyle ode mnie 8)

[ Dodano: Nie 25 Lip, 10 09:05 ]
                Jeszcze jedno :zlosnik: Seryjne korby w Imprezie WRX na 100% nie są kute (leżą u mnie pod stołem w garażu, w razie co zapraszam do obejrzenia) a to auto o trochę innym zastosowaniu i prędzej spodziewałbym się po nim kutych korb niż po Skodzie. Rzuca to również jednak trochę inne światło na Twoją wypowiedź

Zamieszczone przez rss
                Zamieszczone przez tomil
                korby (kute rzecz jasna)
                pozdro
                Był WRX
                Była Octa

Komentarz

• rss
                  L&K
                  • 2009
                  • 1098

No tak, z cedrychem nie ma co dyskutować :wink: Celem mojego postu było zwrócenie uwagi na fakt, że seryjne korby nie są niezniszczalne a większość ludzi tak traktuje korby o których mówi się że są kute. Mozna się srogo zawieść i to tyle ode mnie 8)

[ Dodano: Nie 25 Lip, 10 09:05 ]
                  Jeszcze jedno :zlosnik: Seryjne korby w Imprezie WRX na 100% nie są kute (leżą u mnie pod stołem w garażu, w razie co zapraszam do obejrzenia) a to auto o trochę innym zastosowaniu i prędzej spodziewałbym się po nim kutych korb niż po Skodzie. Rzuca to również jednak trochę inne światło na Twoją wypowiedź

Zamieszczone przez rss
                  Zamieszczone przez tomil
                  korby (kute rzecz jasna)
                  pozdro
                  temat Cedrycha pomijam milczeniem, natomiast tu akurat ma racje.
                  nie przypominam sobie zebym pisal ze seryjne korby sa niezniszczalne, bo wszystko ma
                  swoja graniczna wytrzymalosc. niektorym (jak sam piszesz) trudno to widac zrozumiec - ale to juz ich problem. wspominalem juz ze sam proces kucia (chociaz najlepszy do wytwarzania korbowodow) nie zalatwia sprawy - potrzebny jest lepszy material lub inna obrobka cieplno-chemiczna. dlatego tez wspomnialem o 'lepszych' (w domysle z lepszego materialu) lub 'aftermarketowych' korbach (wieksza wytrzymalosc to juz slodka tajemnica producenta)

jesli wybierasz sie we wtorek na spota to mam do Ciebie prosbe - wez te korbe z WRX-a.
                  z checia ja obejrze, wtedy wypowiem sie co to moze byc. sam tez wezme jeden korbowod ktorym zaczalem sie bawic i na ktorym fajnie pewne rzeczy widac.
                  z tego co wiem to WRX to juz samochod sportowy (projektowany jako sportowy, a nie usportowiony pozniej) a to juz nieco inna bajka niz samochody uzytkowe, nie zdziwilbym sie wiec gdyby ten Twoj korbowod byl np. Tytanowy

no i ostatnia rzecz: WRX kosztuje sporo wiecej nic taka Skoda ... poniekad wlasnie z uwagi na te drozsze lub dodatkowe obrobki.

pozdrawiam i do wtorku (mam nadzieje)

Komentarz

• misiekwaw
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 7715
                    • Ford

Zamieszczone przez rss
                    nie przypominam sobie zebym pisal ze seryjne korby sa niezniszczalne, bo wszystko ma
                    swoja graniczna wytrzymalosc. niektorym (jak sam piszesz) trudno to widac zrozumiec - ale to juz ich problem
                    nie napisałem że Ty napisałeś :zlosnik: :wink: chodziło mi dokładnie o to, że ludzie słysząc "kute" kojarzą z aftermarketowymi prawie niezniszczalnymi, a to nie tak

Zamieszczone przez rss
                    jesli wybierasz sie we wtorek na spota to mam do Ciebie prosbe - wez te korbe z WRX-a.
                    z checia ja obejrze, wtedy wypowiem sie co to moze byc. sam tez wezme jeden korbowod ktorym zaczalem sie bawic i na ktorym fajnie pewne rzeczy widac.
                    z tego co wiem to WRX to juz samochod sportowy (projektowany jako sportowy, a nie usportowiony pozniej) a to juz nieco inna bajka niz samochody uzytkowe, nie zdziwilbym sie wiec gdyby ten Twoj korbowod byl np. Tytanowy

no i ostatnia rzecz: WRX kosztuje sporo wiecej nic taka Skoda ... poniekad wlasnie z uwagi na te drozsze lub dodatkowe obrobki.

pozdrawiam i do wtorku (mam nadzieje)
                    postaram się wybrać, ale jeśli chodzi o korby z WRXa to srogo się zawiedziesz :wink:
                    Był WRX
                    Była Octa

Komentarz

• Yarek
                      Elegance
                      • 2005
                      • 992

Zamieszczone przez rss
                      Zamieszczone przez tomil
                      korby (kute rzecz jasna)
                      Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ale z tego co słyszałem od ludzi którzy zajmują się tymi sprawami zawodowo - mylisz się. Rzadko w zwykłych autach montowane są korobowody 'kute'
                      Jeśli to ja nie mam racji, to przybliż mi proszę ten temat.

Zamieszczone przez rss
                      Na 100% nie jest tytanowy.

Według mojej wiedzy dopiero w wersji STi korbowody były kute i wzmacniane molibdenem. Ale wciąż nie tytanowe. :wink:
                      . pzdr Jarek
                      aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• rss
                        L&K
                        • 2009
                        • 1098

Zamieszczone przez Yarek
                        Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ale z tego co słyszałem od ludzi którzy zajmują się tymi sprawami zawodowo - mylisz się. Rzadko w zwykłych autach montowane są korobowody 'kute'
                        jeeeejuuu ... nastepny .... :roll: a wiec po kolei ....

1. od kogo to slyszales?
                        2. jesli w zwyklych autach korby nie sa kute to jakie sa ?
                        (pyanie brzmi jakie SA a nie jakie NIE SA) :wink:
                        3. w ktorym miejscu powiedzialem wprost ze WRX ma korbowod tytanowy, he :?:

kucie korbowodow odbywa sie w fabrykach od kilkudziesieciu juz lat (nawet polskie fiaty i polonezy mialy korbowody kute) ale powtorze po raz kolejny - jak odkujesz sobie stal o g*nianej wytrzymalosci to bedzie g*niany korbowod, za to tani - jak odkujesz sobie ze stali lepszej - bedzie wytrzymalszy....

a co do korbowodu z tytanu (stopow tytanu, bo znowu ktos sie przyczepi) to mialby on wytrzymalosc porownywalna z najlepszymi gatunkami stali, jako material jest wprost stworzony do kucia, ma natomiast wielka wade:
                        jest baaardzo drogi :szeroki_usmiech

jutro bede na spocie ok 20-ej, w lapce bede mial korbowod i jak masz ochote to moge troche poopowiadac, poodpowiadac na pytania - ogolnie rozjasnic temat....

ogolnie razi mnie to ze powtarza sie pewne 'madrosci' chyba tylko dlatego ze wszyscy je powtarzaja bez zaglebienia sie w temat, nawet bez sprawdzenia zrodla - dlatego sie wtracilem ....

NIE MA czegos takiego jak stal wzmacniana molibdenem :idea: (ze niby jak - haftowana?przetykana? faszerowana?) natomiast jest stal z dodatkiem molibdenu (tzw. molibdenowa). jesli DOKLADNIE TO uslyszales jak sam piszesz 'od ludzi zajmujacych sie tym zawodowo' to chyba byli to sprzedawcy stali. sprzedawcy potrafia wymyslic rozne ciekawe rzeczy ... :szeroki_usmiech

nie napisałem że Ty napisałeś chodziło mi dokładnie o to, że ludzie słysząc "kute" kojarzą z aftermarketowymi prawie niezniszczalnymi, a to nie tak
                        .

Misiek - dokladnie to mialem na mysli wtracajac sie. kojarzac jednak w ten sposob myla proces technologiczny (kucie) z zastosowaniem innego materialu ....a to tak jakby na 'router' mowic 'hub'. gimnazjalistke moze i sie zbajeruje, ale .... :P

i nie obawiaj sie - nie zawiode sie ogladajac korbowod z WRX-a .... ma nadzieje ze Ty tez sie nei zawiedziesz gdy zobaczysz ze ja sie nie zawiodlem :szeroki_usmiech

tak czy inaczej - , so Guys - be prepared.

Komentarz

• Yarek
                          Elegance
                          • 2005
                          • 992

Zamieszczone przez rss
                          1. od kogo to slyszales?
                          Słyszałem to od wielu ludzi zajmujących się motoryzacją, oraz czytałem o tym w wielu wiarygodnych źródłach.

Zamieszczone przez rss
                          2. jesli w zwyklych autach korby nie sa kute to jakie sa ?
                          (pyanie brzmi jakie SA a nie jakie NIE SA) :wink:
                          Według tego co ja wiem, są dwie podstawowe metody wytwarzania korbowodów: odlewanie i odkuwanie. Są też inne, ale nieistotne z punktu widzenia tej dyskusji. Odlewanie jest metodą najczęściej używaną, tańszą i prostszą, oraz zazwyczaj wystarczającą do większości zastosowań w słabych silnikach. Odkuwanie jest droższe, ale daje znacznie wytrzymalsze korbowody, jest też rzadziej używane.
                          Tak więc odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: w zwykłych autach (również w WRXie) są korbowody wytworzone metodą zwaną po angielsku 'cast' czyli odlewanie.

Zamieszczone przez rss
                          3. w ktorym miejscu powiedzialem wprost ze WRX ma korbowod tytanowy, he :?:
                          Widzę, że lubisz obracać kota ogonem.
                          "nie zdziwilbym sie wiec gdyby ten Twoj korbowod byl np. Tytanowy"

Zamieszczone przez rss
                          NIE MA czegos takiego jak stal wzmacniana molibdenem :idea: (ze niby jak - haftowana?przetykana? faszerowana?) natomiast jest stal z dodatkiem molibdenu (tzw. molibdenowa). jesli DOKLADNIE TO uslyszales jak sam piszesz 'od ludzi zajmujacych sie tym zawodowo' to chyba byli to sprzedawcy stali. sprzedawcy potrafia wymyslic rozne ciekawe rzeczy ... :szeroki_usmiech
                          Niezbyt mi się chce prowadzić dyskusję na takim poziomie, ale cóż:
                          Nigdzie nie napisałem o haftowaniu, przetykaniu, czy co tam jeszcze wymyśliłeś. Napisałem w bardzo jasny sposób: "w STi korbowody były kute i wzmacniane molibdenem". Przez "wzmacnianie molibdenem" rozumiem użycie molibdenu w celu wzmocnienia stali. Nic więcej, i nic mniej. Zresztą to nieistotne, skup się odlewaniu/odkuwaniu.

OK, tak jak pisałem, nie jestem w tym temacie fachowcem, a Ty cały czas sugerujesz że jesteś. Więc czekam na Twoje wyjaśnienie w temacie metod produkcji korbowodów cast/forged.
                          . pzdr Jarek

Komentarz

• oizo
                            Rider
                            • 2010
                            • 394
                            • Octavia I combi (1U5)
                            • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Zadam wam zagadkę bo widzę że dyskusja żywa się toczy.

Czy zawory w naszych skodach są kute czy odlewane?
                            Moja furka
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29517

Komentarz

• Yarek
                              Elegance
                              • 2005
                              • 992

Zamieszczone przez oizo

Wydaje mi się, że odporność 'mechaniczna' zaworu nie ma większego znaczenia, ten element nie przenosi żadnych dużych obciążeń, poza termicznymi. Wiem, że dla zwiększenia odporności właśnie termicznej zaworów (głównie wylotowych) pokrywa się je różnymi specjalnymi materiałami, czasem wypełnia np. sodem, a czasem produkuje się je np. z tytanu.
                              Ale o 'kutych' zaworach nie słyszałem.
                              . pzdr Jarek

Komentarz

• rss
                                L&K
                                • 2009
                                • 1098

Zamieszczone przez oizo

sa jak najbardziej odkuwane, wlasnie z uwagi na to ze musza miec znaczna odpornosc mechaniczna i to w duzym zakresie temperatur

Yarek, wpadnij dzis ok 20-ej na spota, bo wole pogadac twarza w twarz niz klepac w klawisze .... widze ze z gory zalozyles ze nikt poza Twoimi znajomymi/kolegami nie ma nawet prawa wiedziec o co chodzi w technikach wytwarzania podzespolow silnika spalinowego.

sam masz wiedze bardzo pobiezna, a to w polaczeniu z w/w przyjetym przez Ciebie zalozeniem sprawia ze dyskusja czy wymiana pogladow staje sie bardzo trudna ...

...mam wrazenie ze nie bedzie dla Ciebie istotne kim jestem, czym sie zajmuje/zajmowalem i co wiem, bo wlasnie takie zalozenie przyjales i bronisz go jak Czestochowy. nie zadajac zadnych pytan zaczales od stwierdzenia ze ja sie myle.....coz.

Zamieszczone przez Yarek
                                Widzę, że lubisz obracać kota ogonem.
                                "nie zdziwilbym sie wiec gdyby ten Twoj korbowod byl np. Tytanowy"
                                wybacz, ale nadal nie widze w ktorym miejscu powiedzialem ze jest na 100% tytanowy.
                                tym bardziej ze nawet go nie widzialem, o dotykaniu nie wspominajac :szeroki_usmiech

Zamieszczone przez Yarek
                                Słyszałem to od wielu ludzi zajmujących się motoryzacją, oraz czytałem o tym w wielu wiarygodnych źródłach.
                                podaj mi prosze te wiarygodne zrodla (tytuly i autorow), poinformuj mnie tez czym dokladnie zajmuja sie ci ludzie zwiazani z motoryzacja.

Zamieszczone przez Yarek
                                Odlewanie jest metodą najczęściej używaną, tańszą i prostszą (...)
                                akurat nie w przypadku korbowodow czy innych detali o tak prostym ksztalcie.
                                po odkuciu i ogradowaniu mialbys z 1% odpadu (wiory), natomiast po odlaniu juz ok 10% (szacunki) czyli z tony materialu 100 kg musialbys z powrotem zawiezc do huty ... gdzie tu oszczednosc?

jesli uwazasz (wiesz) ze korbowody w STi sa odlewane, to zapewne wiesz tez jaka metoda ...
                                czy cisnieniowo, czy grawitacyjnie, czy kokilowo czy moze metoda wytapianych modeli ... :wink:

naprawde - wpadaj na spota (oczywiscie jak masz ochote) - postaram sie poszerzyc i usystematyzowac Twoja wiedze, ale oczywiscie nic na sile

Komentarz

• misiekwaw
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 7715
                                  • Ford

Zamieszczone przez rss
                                  jesli uwazasz (wiesz) ze korbowody w STi sa odlewane, to zapewne wiesz tez jaka metoda ...
                                  czy cisnieniowo, czy grawitacyjnie, czy kokilowo czy moze metoda wytapianych modeli ... :wink:
                                  mam jedną uwagę merytoryczną do tej wypowiedzi :szeroki_usmiech

Subaru Impreza WRX i Subaru Impreza WRX STI to dwa różne auta :idea:

Napisaliśmy (najpierw ja, później Yarek), że naszym zdaniem korbowody w WRX są kijowe i odlewane, natomiast w STI kute.

Natomiast Ty w powyższej wypowiedzi wmawiasz nam że napisaliśmy że w STI sa odlewane, co jest bzdurą i wystarczy prześledzić posty tylko z ostatniej strony żeby to zobaczyć.
                                  Jeśli nic mi nie wypadnie to przywiozę Ci dzisiaj na spota te kute korby od WRX :lol:

Druga uwaga mniej merytoryczna. Ty wiesz czym się zajmujesz i na czym się znasz ale nie raczyłes nas o tym poinformować. Dla mnie w tej chwili Twoje wywody nie poparte niczym poza Cedrychem sa diabła warte :idea: a raczej warte dokładnie tyle co wypowiedzi ludzi którzy twierdzą np. że turbosprężarki po ostrej jeździe nie trzeba chłodzić bo wujek Józek powiedział ze nie trzeba :roll:

[ Dodano: Wto 27 Lip, 10 09:46 ]
                                  Zamieszczone przez rss
                                  podaj mi prosze te wiarygodne zrodla (tytuly i autorow), poinformuj mnie tez czym dokladnie zajmuja sie ci ludzie zwiazani z motoryzacja
                                  głównie wyginaniem kutych korb wkładanych seryjnie do współczesnych silników

MSPANC :lol:
                                  Był WRX
                                  Była Octa

Komentarz

• oizo
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 394
                                    • Octavia I combi (1U5)
                                    • AZJ 2.0 MPI 115 KM

rss masz racje. a skąd wiedziałeś? ja od ponad dwóch lat kuje zawory do diesla i benzyny a za jakiś czas podpisują kontrakt z ferrari to wtedy wam powiem z czego kute są zawory aut wyczynowych.
                                    Moja furka

Komentarz

• Yarek
                                      Elegance
                                      • 2005
                                      • 992

Zamieszczone przez rss
                                      Yarek, wpadnij dzis ok 20-ej na spota, bo wole pogadac twarza w twarz niz klepac w klawisze ....
                                      Są małe szanse na to, żebym mógł zjawić się na spocie, więc próbuję tę kwestię wyjaśnić tu... ale Ty uparłeś się, żeby pisać nie na temat

Zamieszczone przez rss
                                      sam masz wiedze bardzo pobiezna, a to w polaczeniu z w/w przyjetym przez Ciebie zalozeniem sprawia ze dyskusja czy wymiana pogladow staje sie bardzo trudna ...
                                      Zamieszczone przez rss
                                      ...mam wrazenie ze nie bedzie dla Ciebie istotne kim jestem, czym sie zajmuje/zajmowalem i co wiem, bo wlasnie takie zalozenie przyjales i bronisz go jak Czestochowy. nie zadajac zadnych pytan zaczales od stwierdzenia ze ja sie myle.....coz.
                                      Kolego, od początku moich wypowiedzi zastrzegam, że nie jestem w tej dziedzinie fachowcem, i proszę Cię o wyjaśnienie skoro Ty jesteś fachowcem. Ty jednak z uporem maniaka piszesz nie na temat, obracasz kota ogonem lub czepiasz się słówek, oraz skupiasz się na tym, jak mają na imię i gdzie pracują moi znajomi.

Proszę Cię po raz kolejny: skoro twierdzisz, że wszystkie korbowody montowane w zwykłych, współczesnych autach są produkowane metodą odkuwania, to skomentuj proszę i wyjaśnij mi, czemu większość źródeł twierdzi inaczej, podając na przykład takie info:
                                      "The most common type of manufacturing processes are casting, forging and powdered metallurgy. The most common connecting rod found in production vehicle engines is a cast rod. This type of rod is created by pouring molten steel into a mold and then machining the finished product. This type of rod is reliable for lower horsepower-producing engines and is the least expensive to manufacture. The cast rod has been used in nearly every type of engine, from gasoline to diesel, with great success. High-performance applications typically use a forged steel rod. This type of connecting rod is created by milling a solid block of steel into a finished product. The forged rod is able to withstand much greater loads and faster engine revolutions than a cast rod."

Skrót dla osób które nie znają angielskiego: Podstawowe metody produkcji korbowodów to odlewanie i odkuwanie [...] Większość korbowodów używanych w produkcji silników aut to korbowody odlewane [...]

Czy możesz się do tego odnieść, pisząc na temat i z sensem? Bardzo na to liczę, szczególnie po tajemniczych opowieściach o tym, kim jesteś i o Twojej wielkiej wiedzy którą się chwalisz.

Zamieszczone przez rss
                                      Zaczynasz trochę przesadzać z tym obracaniem kota ogonem i przeinaczaniem sensu moich słów. Możesz mi wskazać miejsce, w którym pisałem, że STi ma korbowody odlewane? :roll:

[ Dodano: Wto 27 Lip, 10 11:43 ]
                                      Zamieszczone przez oizo
                                      rss masz racje. a skąd wiedziałeś? ja od ponad dwóch lat kuje zawory do diesla i benzyny a za jakiś czas podpisują kontrakt z ferrari to wtedy wam powiem z czego kute są zawory aut wyczynowych.
                                      Skoro pracujesz przy wytwarzaniu zaworów, to zdradź w jakim celu muszą być odkuwane.
                                      . pzdr Jarek

Komentarz

• oizo
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 394
                                        • Octavia I combi (1U5)
                                        • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Ze względu na bardzo niekorzystne i trudne warunki pracy, szczególnie zawory wydechowe są robione z lepszej stali i trzonek jest w większości wypadków jeszcze zgrzewany z innego materiału. Zawory ssące są tańsze i mniej wytrzymałe bo nie mają tak dużej styczności ze spalinami. Gwarancja na zawory to około 100 tys km do tego przebiegu firma ponosi konsekwencje awarii a także i w następstwie tego wycofania całej partii silników co byłoby zabójcze finansowo dlatego jest straszna kontrola jakości tego co opuszcza fabrykę.
                                        Moja furka

Komentarz

• Yarek
                                          Elegance
                                          • 2005
                                          • 992

Zamieszczone przez oizo
                                          Ze względu na bardzo niekorzystne i trudne warunki pracy, szczególnie zawory wydechowe są robione z lepszej stali i trzonek jest w większości wypadków jeszcze zgrzewany z innego materiału. Zawory ssące są tańsze i mniej wytrzymałe bo nie mają tak dużej styczności ze spalinami.
                                          Tak jak pisałem wcześniej, rozumiem czemu zawory muszą być odporne na wysokie temperatury (szczególnie wylotowe) i co się z nimi robi, żeby zniosły takie obciążenia termiczne.
                                          Moje pytanie brzmi: w jakim celu są 'kute' - czy taki proces produkcyjny poprawia ich wytrzymałość na wysokie temperatury?
                                          . pzdr Jarek

Komentarz

• rss
                                            L&K
                                            • 2009
                                            • 1098

Zamieszczone przez oizo
                                            rss masz racje. a skad wiedziales? ja od ponad dwóch lat kuje zawory do diesla i benzyny a za jakis czas podpisuja kontrakt z ferrari to wtedy wam powiem z czego kute sa zawory aut wyczynowych.
                                            coz ... wiem z racji wyksztalcenia i doswiadczenia - ale nie jest to wiedza tajemna.
                                            trzymam kciuki zebyscie ten kontrakt podpisali...

a Wam koledzy odpowiem zbiorczo, bo podgryzacie mnie z dwoch stron:

Zamieszczone przez rss
                                            mam jedna uwage merytoryczna do tej wypowiedzi :szeroki_usmiech

Subaru Impreza WRX i Subaru Impreza WRX STI to dwa rózne auta :idea:
                                            oczywiscie - ale chyba mam prawo tego nie wiedziec? wybacz, ale do zglebiania tajnikow budowy jednego i drugiego raczej mnie nie ciagnie....

Napisalismy (najpierw ja, pózniej Yarek), ze naszym zdaniem korbowody w WRX sa kijowe i odlewane, natomiast w STI kute.

Natomiast Ty w powyzszej wypowiedzi wmawiasz nam ze napisalismy ze w STI sa odlewane, co jest bzdura i wystarczy przesledzic posty tylko z ostatniej strony zeby to zobaczyc.
                                            Jesli nic mi nie wypadnie to przywioze Ci dzisiaj na spota te kute korby od WRX :lol:
                                            nie wmawiam i jesli tak to zrozumiales to pardon-mea culpa natomiast ciesze sie ze mogles sobie znalezc punkt zaczepienia...
                                            korby przywiez, bom ciekaw

Druga uwaga mniej merytoryczna. Ty wiesz czym sie zajmujesz i na czym sie znasz ale nie raczyles nas o tym poinformowac. Dla mnie w tej chwili Twoje wywody nie poparte niczym poza Cedrychem sa diabla warte :idea: a raczej warte dokladnie tyle co wypowiedzi ludzi którzy twierdza np. ze turbosprezarki po ostrej jezdzie nie trzeba chlodzic bo wujek Józek powiedzial ze nie trzeba :roll:
                                            wiem czym sie zajmuje, ale zanim o cokolwiek zapytales (i Yarek tez) na dzien dobry postawiliscie teze ze sie myle z taka pewnoscia jakbyscie co najmniej byli
                                            glownymi technologami albo specjalistammi od materialow. jakbys cofnal sie do mojego nawiazania do Cedrycha, to wyczytlabys
                                            ze "NAWET Cedrych" (w domysle nawet taka 'beletrystyka') .... co ciekawe zarzucasz mi cos, a Twoje wywody nie sa poparte NICZYM poza stwierdzeniem,
                                            ze uslyszales COS od KOGOS..... jak to sie ma do Twojej wypowiedzi nt Wojka Jozka?
                                            wpisz sobie w google 'proces technologiczny korbowodu'. jak to Cie nie przekona to postaram sie o skan
                                            chociazby z fabrycznej instrukcji napraw jednego z popularnych kiedys samochodow...

[ Dodano: Wto 27 Lip, 10 09:46 ]
                                            Zamieszczone przez rss
                                            podaj mi prosze te wiarygodne zrodla (tytuly i autorow), poinformuj mnie tez czym dokladnie zajmuja sie ci ludzie zwiazani z motoryzacja
                                            glównie wyginaniem kutych korb wkladanych seryjnie do wspólczesnych silników

MSPANC :lol:
                                            no tak... wujek Wladek wie wiecej od wujka Jozka. oczywiscie proces giecia korb jest pod pelna kontrola, prawda?

Zamieszczone przez Yarek

Kolego, od poczatku moich wypowiedzi zastrzegam, ze nie jestem w tej dziedzinie fachowcem, i prosze Cie o wyjasnienie skoro Ty jestes fachowcem. Ty jednak z uporem maniaka piszesz nie na temat, obracasz kota ogonem lub czepiasz sie slówek, oraz skupiasz sie na tym, jak maja na imie i gdzie pracuja moi znajomi.
                                            to bardzo bezpieczne podejscie - od poczatku zarzucasz mi ze sie myle i to bez wahania, technologie wytwarzania zaworow sadzac po pewnosci wypowiedzi masz w malym palcu, natomiast gdy przychodzi do omawania szczegolow stwierdzasz ze przeciez nie jestes fachowcem. sprytnie. wypowiedzi widac nie rozumiesz, albo za bardzo wszedlem Ci na ambicje,
                                            bo kolejny raz nie bede powtarzal tego co pisalem wczesniej o PROCESIE TECHNOLOGICZNYM i o MATERIALACH. poprosilem Cie tylko o zrodlo - w domysle jakas publikacje. czy to duzo?

Zamieszczone przez Yarek
                                            Prosze Cie po raz kolejny: skoro twierdzisz, ze wszystkie korbowody montowane w zwyklych, wspólczesnych autach sa produkowane metoda odkuwania, to skomentuj prosze i wyjasnij mi, czemu wiekszosc zródel twierdzi inaczej, podajac na przyklad takie info:
                                            "The most common type of manufacturing processes are casting, forging and powdered metallurgy. The most common connecting rod found in production vehicle engines is a cast rod. This type of rod is created by pouring molten steel into a mold and then machining the finished product. This type of rod is reliable for lower horsepower-producing engines and is the least expensive to manufacture. The cast rod has been used in nearly every type of engine, from gasoline to diesel, with great success. High-performance applications typically use a forged steel rod. This type of connecting rod is created by milling a solid block of steel into a finished product. The forged rod is able to withstand much greater loads and faster engine revolutions than a cast rod."

Skrót dla osób które nie znaja angielskiego: Podstawowe metody produkcji korbowodów to odlewanie i odkuwanie [...] Wiekszosc korbowodów uzywanych w produkcji silników aut to korbowody odlewane [...]

Czy mozesz sie do tego odniesc, piszac na temat i z sensem? Bardzo na to licze, szczególnie po tajemniczych opowiesciach o tym, kim jestes i o Twojej wielkiej wiedzy która sie chwalisz.
                                            wiesz, wybacz, ale Wikipedie stawiam jeszcze nizej niz Cedrycha. tam kazdy moze napisac co mu sie podoba...
                                            widac ze pisal to jakis dyletant, czego dowodem jest "This type of connecting rod is created by milling a solid block of steel into a finished product". nic o procesie kucia, za to jest o frezowaniu :!
                                            takie odlewy maja sens w przypadku silnikow do np. kosiarek, a i to w produkcji maloseryjnej...
                                            BTW: pod haslem 'zrodlo' rozumiem autora i tytul lub strone WWW, nie cytat...
                                            tak sie sklada ze jezyk okupanta znam dobrze
                                            tak jak pisalem powyzej - wpisz w google 'proces technologiczny korbowodu'

piszesz o odwracaniu kota ogonem, po czym zarzucasz mi ze chwale sie kim to ja nie jestem i czego to ja nie wiem...
                                            cokolwiek dziwne ....

szkoda ze nie wpadniesz na spota, bo w wielu miejscach wypadaloby cos narysowac tlumaczac,
                                            natomiast klepanie w klawisze jest czasochlonne, majac do wyboru mowic 10 minut albo klepac przez godzine wole mowic. do tego mam wrazenie dochodzi jeszcze przemozna chec szukania bledow w moich wypowiedziach
                                            (de facto nie mam nic przeciwko temu, pod warunkiem ze nie wyjezdzasz mi z Wikipedii)
                                            sa to dosc zlozone procesy, zeby napisac o nich jednym zdaniem (co, skad, dlaczego), dlatego wolalbym pogadac i na biezaco Ci odpowiedziec.
                                            w pracy musze sie skupic na pracy, w domu wole odpoczac i te godzine przeznaczyc dla rodziny, ale daj mi troche czasu - postaram sie to wszystko
                                            usystematyzowac i opisac.

a to kim jestem - liczylem ze da sie to zauwazyc w moich wypowiedziach - tak czy inaczej Misiek dowie sie juz dzis
                                            chyba ze wymieknie .... ale mam wrazenie ze sie zawiedzie.
                                            tak czy inaczej jutro to napisze, niech zie zawioda wszycy czytajacy
                                            licze tez na to ze i wy napiszecie czym sie zajmujecie

pozdrawiam.
                                            _________________________________________
                                            Do sprzedania:
                                            komplet ciemnych foteli z Octavii 1 (Tour),
                                            zaciski do hamulcow 280mm.

Komentarz

• misiekwaw
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 7715
                                              • Ford

najgorsze jest to, że tak naprawdę możesz nam nawet powiedzieć że to korby są tytanowe i pozłacane a my nie będziemy mieli tego jak zweryfikować :P

więc cała ta dyskusja jest o kant dupy potłuc :roll:

ja wiem jedno, z praktyki silników turbodoładowanych nie z materiałoznastwa :zlosnik: :wink: seryjne korby, nawet jeśli sa kute to niestety są generalnie ujowe :szeroki_usmiech
                                              Był WRX
                                              Była Octa

Komentarz

• Yarek
                                                Elegance
                                                • 2005
                                                • 992

Zamieszczone przez rss
                                                to bardzo bezpieczne podejscie - od poczatku zarzucasz mi ze sie myle i to bez wahania, technologie wytwarzania zaworow sadzac po pewnosci wypowiedzi masz w malym palcu, natomiast gdy przychodzi do omawania szczegolow stwierdzasz ze przeciez nie jestes fachowcem. sprytnie. wypowiedzi widac nie rozumiesz, albo za bardzo wszedlem Ci na ambicje,
                                                bo kolejny raz nie bede powtarzal tego co pisalem wczesniej o PROCESIE TECHNOLOGICZNYM i o MATERIALACH. poprosilem Cie tylko o zrodlo - w domysle jakas publikacje. czy to duzo?
                                                Kolego, ja od samego początku piszę tak:
                                                "Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ale z tego co słyszałem od ludzi którzy zajmują się tymi sprawami zawodowo - mylisz się. Rzadko w zwykłych autach montowane są korobowody 'kute'. Jeśli to ja nie mam racji, to przybliż mi proszę ten temat."

Dla ułatwienia zrozumienia wyboldowałem najważniejsze fragmenty. I wybacz mi mój ironiczny ton, ale mam trochę dość dyskusji, w której już kilka razy prosiłem, żebyś wyjaśnił mi to w jasny sposób jeśli się mylę, a Ty w odpowiedzi piszesz, że może nam kiedyś powiesz kim to nie jesteś, i czego to nie wiesz, i jakie to masz wykształcenie. Prawdę mówiąc, po twoich tajemniczych zapowiedziach, spodziewam się, że nazywasz się Rudolf Diesel, albo conajmniej jesteś głównym inżynierem VW. :wink:

Zamieszczone przez rss
                                                a to kim jestem - liczylem ze da sie to zauwazyc w moich wypowiedziach
                                                tak, dało się zauważyć... ale nie wiem czy o takie spostrzeżenia Ci chodziło :wink:

Zamieszczone przez rss
                                                wiesz, wybacz, ale Wikipedie stawiam jeszcze nizej niz Cedrycha.
                                                Zamieszczone przez rss
                                                natomiast klepanie w klawisze jest czasochlonne,
                                                Zamieszczone przez rss
                                                w pracy musze sie skupic na pracy, w domu wole odpoczac i te godzine przeznaczyc dla rodziny,
                                                Właśnie udało Ci się napisać gdzieś tak stronę maszynopisu i na koniec dopisać, że szkoda Ci czasu na napisanie mi kilku słów wyjaśnień...

Zamieszczone przez rss
                                                daj mi troche czasu - postaram sie to wszystko
                                                usystematyzowac i opisac.
                                                Nie musisz robić wykładu, ja jestem fotografem, a nie inżynierem i zapewne niewiele zrozumiem. Wystarczy kilka zdań wyjaśnienia, typu: "koledzy, ja przy tym pracuję, korbowody wykonuje się tak-i-tak, to co piszą o tym w necie to bzdury wynikające z tego-i-tego. Tutaj: [www/książka] możecie poczytać jak wygląda to naprawdę." Byłoby to znacznie lepsze niż pisanie przez dwie strony o tym, ze kiedyś nam powiesz kim jesteś.
                                                . pzdr Jarek

Komentarz

• misiekwaw
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 7715
                                                  • Ford

no dobra, na żywo rozmawia się zdecydowanie lepiej niż pracochłonnie klepie w klawisze k

korba z WRXa jest kuta, to że nie są zbyt wytrzymałe musi wynikać z zastosowanego materiału

A ja przyznaje że z niecierpliwością będę czekał na dalszy ciąg "wykładu" o wytrzymałości różnych typów korb jak kolega rss zapozna się z linkami poglądowymi które mu pokazałem na spocie (i wysłałem) w których są różne formy wykonania korb aftermarketowych
                                                  Był WRX
                                                  Była Octa

Komentarz

Pracuję...